02.01.2024

Garantert jobb etter læretiden

Vi trenger elektrikere i fremtiden. Og nå.

Tekst: ELFOB

«Det som er helt sikkert er at vi fremover vil bli enda mer avhengig av strøm. Strømsparing og fokus på sol- og vindkraft og teknologisk utvikling som vi bare har sett starten på gjør at å satse på en karriere i elbransjen er et meget klokt valg». Sitat kommer fra saksbehandler og elektriker Linda Sevlejordet hos Brødrene Helgesen AS på Hønefoss.

Elektrikerfaget – et variert yrke

Linda startet i lære som 17 åring etter to år på VGS. De siste tre årene har 30 åringen fra Numedal jobbet hos Br. Helgesen AS på Hønefoss. I dag arbeider Linda med ulike prosjekter og forteller om en variert og spennende hverdag. – Da jeg gikk på ungdomskolen bestemte jeg meg tidlig for at jeg ønsket å satse på et håndverksfag. Vurderte ulike retninger og tenkte først på å jobbe innen byggfag, men landet på elektrikerfaget og tenkte det var mindre fysisk utfordrende. Det har jeg aldri angret på. Min erfaring er at vårt yrke er utrolig variert og litt flåsete sagt er ingen dager like. En vet aldri hva en kommer borti. Fra å være hjemme hos noen for å ordne i et sikringsskap til store prosjekter det en kler tak med solcellepanel er bare noe av det vi opplever i bransjen, smiler Linda.

Et trygt og sikkert yrkesvalg

Som saksbehandler sitter Linda mer på kontoret enn tidligere. Hun har også en større forståelse for helheten i virksomheten og er spent på hva fremtiden vil bringe for bransjen. Og at behovet for ny arbeidskraft bare vil øke i årene foran oss. Linda utdyper dette med egne ord. – Ser vi trenden de siste årene har folk blitt mye mer bevisst på strømsparing og hvilke grep en selv kan gjøre. Fokus på klima og miljø spiller også inn og har blitt en del av folks bevissthet i mye større grad enn bare for noen år siden. For oss i elbransjen er dette en positiv utvikling for selv om mye forandrer seg så vil det alltid være behov for elektrisitet og folk som har dette som fag. Derfor tenker jeg at det er smart å være litt i forkant og se verden i et fem til 10 års perspektiv når en skal velge hva en skal satse på etter at en er ferdig på ungdomskolen.

Å utdanne seg som elektriker er et «kinderegg»: Relativt kort utdanning, garantert jobb i en spennende bransje med store muligheter for en lang karriere og god lønn, både under selve utdanningen og når en har fått fagbrevet
Linda Sevlejordet, Brødrene Helgesen AS på Hønefoss

Stadig flere jenter i bransjen

Da Linda starte sin læretid var det få jenter som valgte å satse på elektrikerfaget. Dette har heldigvis endret seg og er også viktig for bransjen, mener Linda. – Tror det er viktig at enda flere jenter ser muligheten som elektrikerfaget tilbyr. Det har vært en positiv trend i flere år og her hos oss i Br. Helgesen er vi fire kvinnelige elektrikere. Det blir litt «ketchup» effekt at når flere jenter velger vår bransje så blir dette mer interessant for enda flere. Jevnere kjønnsfordeling har god innvirkning på arbeidsmiljøet. Samtidig tenker nok de yngre litt annerledes enn det jeg gjorde da jeg begynte i denne bransjen. For meg den gangen var det viktigst å få jobb. Dagens unge er nok mer opptatt av penger og egne goder enn jeg var. Så her har du et klassisk «kinderegg»: Relativt kort utdanning, garantert jobb i en spennende bransje med store muligheter for en lang karriere og god lønn, både under selve utdanningen og når en har fått fagbrevet. Det er tre svært gode grunner til å velge elfag, mener jeg.